In deze cursus onderzoeken we het spanningsveld tussen rationaliteit en irrationaliteit in het kader van theologie en religiestudies. De context is de post seculiere samenleving waarin we ons volgens de meeste cultuurwetenschappers in bevinden. De tijd dat de wetenschap haar resultaten als alles beheersende waarheid presenteert, ligt achter ons. Maar wat betekent dit voor theologie en religie? Wat is de plaats van de Bijbel en hoe zal het christendom evolueren in de toenemend diverse en geglobaliseerde cultuur? Deze en veel andere vragen komen aan bod in deze module.
- Leraar: Leendert Parlevliet
- Leraar: Johan Temmerman
In de hedendaagse samenleving heeft religie geen evidente plaats meer. Tegelijk neemt religieuze diversiteit toe, waardoor tradities het steeds moeilijker hebben. Dit stelt hedendaagse theologen voor grote uitdagingen. Hoe kunnen we de Bijbelse en traditionele zingeving vertolken, zodanig dat mensen opnieuw weerbaar worden? Geloof is een menselijke kwaliteit die mensen zekerheid en zelfaanvaarding schenkt. In confrontatie met de klimaatcrisis en de ongelijkheid in de wereld neemt defaitisme vaak de overhand. In deze cursus onderzoeken we de Bijbel en de traditie op zoek naar weerbaarheid.
- Leraar: Johan Temmerman
In
deze reeks verzamelen we de opbrengst van de Bijbelse Theologie van de
afgelopen decennia en willen we een nieuwe stap zetten. Onze tijd nodigt uit
tot aandacht voor het uitzonderlijke, voor het incidentele, voor het eigene. Nu
de traditie stokt, spreken we minder vanzelf, is de verkondiging geen gegeven.
We zoeken opnieuw naar de stem van een verhaal in de verwachting dat het ons
opnieuw zal aanzetten tot spreken. In vier bijeenkomsten verkennen we de hoofdlijnen van het vakgebied.
- Leraar: Leendert Parlevliet
In deze cursus wordt het fenomeen van de 'apocalyptiek' belicht vanuit twee onderzoeksvelden. In de eerste plaats vanuit de Bijbelwetenschap, aangezien de broedplaats van apocalyptisch denken in de Bijbelse literatuur ligt. Complementair is het veld van de Religiestudies, met aandacht voor de apocalyptiek in christelijke tradities door de eeuwen heen en in de Islam.
Deze cursus biedt een helder overzicht van het ontstaan van apocalyptisch denken, van de fundamentele ideeën die eraan ten grondslag liggen en van de ontwikkeling van deze ideeën door de eeuwen heen. Het blijkt dat apocalyptische opvattingen, beelden en literatuur tot op de dag van vandaag springlevend zijn en in onze tijd (zoals in elke periode) opnieuw worden vormgegeven. We gaan dan ook op zoek naar de bron van deze oeroude beelden en vinden ze terug op de vreemdste plaatsen van onze cultuur vandaag.
- Leraar: Johan Temmerman
In deze cursus wordt het fenomeen van religieus 'radicalisme' belicht vanuit twee onderzoeksvelden. In de eerste plaats vanuit de bijbelse wetenschappen. We stellen de vraag in hoeverre de Bijbel radicale opvattingen verkondigt en in welke mate wij hierdoor (nog steeds) bepaald worden? Deelvragen hierbij zijn hoe het mogelijk is dat religieuze teksten mensen radicaal kunnen beïnvloeden en of radicale teksten altijd tot radicaal gedrag moeten leiden? Hoe kunnen we ontsnappen aan (religieus) radicalisme?
Het tweede veld is dat van de Religiestudies waarbij dieper ingegaan wordt op de sociale en psychologische achtergronden van radicaal denken en fanatisme. De radicale achtergrond van het ontluikende protestantisme in de 16e eeuw wordt hierbij ook belicht.
Lezingen over de kruistochten en antisemitisme vervolledigen de cursus als uitingsvormen van een uiterst radicaal geloof in de 'eigen waarheid'.
- Leraar: Arjan Knop
- Leraar: Johan Temmerman
Het discours omtrent identiteit woedt in alle hevigheid. Naarmate de globalisering toeneemt en mensen over de gehele wereld geconnecteerd zijn, is de nood aan eigenheid en behoud groot. In deze module verkennen we verschillende aspecten die het (post)moderne identiteitsbegrip vormgeven en spitsen ons daarbij toe op religieuze oriëntatie. Wat leert de Bijbel over identiteit of wat was de identiteit van Jezus? De module heeft verheldering op het oog van een markant hedendaags thema.
- Leraar: Arjan Knop
- Leraar: Johan Temmerman
Deze module verkent het thema ‘waarheid’. Het is voorin de 21e eeuw gangbaar om te poneren dat er vele waarheden zijn of dat ‘ieder zijn waarheid heeft.’ Dit postmoderne levensgevoel houden we in deze module voor het heldere licht van rede en traditie. We beschouwen daarbij een aantal hedendaagse topics zoals religieus populisme, polarisatie, post-theïsme en andere. Ook deze module beoogt verheldering te brengen in een complex thema.
- Leraar: Arjan Knop
- Leraar: Johan Temmerman
In deze module komt een overzicht aan bod van de vorming van het westerse vrijheidsbegrip. We overlopen de grondslagen ervan in de Bijbel – Van Exodus tot het Johannesevangelie – en beschouwen het belang van vrijheid in zowel de Bijbelse theologie als de Verlichting. Ook het begrip ‘vrijheid’ in de islam komt aan bod. Ook deze module is voornamelijk informatief bedoeld en wil aanzetten tot verdere studie.
- Leraar: Arjan Knop
- Leraar: Johan Temmerman
- Leraar: Arjan Knop
- Leraar: Johan Temmerman
This is the online platform for doctoral students to exchange their work, ideas and all other interesting documents, such as articles, conferences, lectures and so on.
- Leraar: Leendert Parlevliet
- Leraar: Johan Temmerman